Drobečková navigace:

Czechbus


 
 

Mnichov testuje solární přívěs za autobus


 

Šetří překvapivým způsobem.

  • Solární energie nepohání kola, ale téměř všechno ostatní ano
  • Jedná se o levné, snadno aplikovatelné řešení, použitelné kdekoliv
  • Kumulativní úspory jsou překvapivě velké

Tato souprava, která je proti běžně používanému článkovému autobusu flexibilnější, klade zvýšené nároky na elektroinstalaci autobusu. Přívěs totiž vlastní zdroj elektřiny nemá, přesto obsahuje několik hladových agregátů v čele s klimatizační a vytápěcí jednotkou. A to znamená nejen silnější alternátor a větší baterii, ale také zvýšené opotřebení obojího. A samozřejmě i vyšší spotřebu paliva. A odtud byl už jen krok k chytrému nápadu.

Technici z firmy Sono pokryli střechu přívěsu 20 ohebnými fotovoltaickými panely stejného typu, jaký použili na elektromobil Sion. Ty dokáží vyrobit až 2 kW, což zvládne pokrýt velkou část spotřeby celého přívěsu. Kromě klimatizace je totiž třeba napájet i osvětlení, ovládání dveří a řídicí obvody. To se na první pohled nezdá jako převratný počin, o to ale v tomto případě nešlo. Cílem bylo snížit náklady na servis i spotřebované palivo a také snížit produkci skleníkových plynů. A tady už je bilance mnohem zajímavější; v každé soupravě tvořené podobným přívěsem a naftovým autobusem, jaký v mnichovské flotile stále převládá, dokáže fotovoltaika ročně ušetřit až 2 500 litrů nafty (6,5 tuny skleníkových plynů).

Tím úspory nekončí; dost se ušetří i na servisu a výměně 24V startovací baterie. Energie ze solárních panelů totiž podstatně snižuje její zátěž, čímž jí prodlužuje životnost. Vůbec nejlepší na tom ale je, že se nejedná o žádný experiment typu „za deset let možná“, ale praktické ověření funkčního a levného řešení, okamžitě nasaditelného do běžného provozu bez vedlejších efektů. To lze aplikovat i kdekoliv jinde; na elektrobusy, jimž FVE o něco prodlouží dojezd, nebo na vlastně jakýkoliv dopravní prostředek dost velký, aby se na něj fotovoltaika vešla. 

Zdroj: fDrive.cz



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje