Drobečková navigace:

Czechbus


 
 

Vodík jako energetický nástroj budoucnosti?


 

Vodíku se předpovídá v Evropě zářná budoucnost. Plánuje se jeho široké uplatnění v dopravě, energetice i průmyslu. Mnoho příkladů využití vodíku v těchto klíčových sektorech ekonomiky přitom nacházíme už dnes.

Vývoj vodíkového automobilu má kratší historii než vývoj jeho protějšku na baterie. Dnes tyto dvě technologie na trhu koexistují a nabízejí řešení pro bezemisní dopravu, která se budou s největší pravděpodobností vzájemně kombinovat a doplňovat. V současné době se vodík v dopravě vyvíjí především pro využití v městské hromadné dopravě a pro flotily profesionálních přepravců (např. flotily dálkových autobusů, nákladních vozidel či vlaků). Elektrické baterie se zase ukazují jako nejschůdnější řešení pro jednotlivce.

Využití vodíku v praxi

  • Vodíkové autobusy – městská mobilita budoucnosti

Autobusy MHD na vodíkový pohon již úspěšně testují dopravní podniky v různých městech Evropy (např. v Rakousku či Spojeném království). Vodík si pomalu, ale jistě razí cestu i na středoevropské  silnice. Dopravní podnik Bratislava by již brzy mohl být prvním dopravcem s flotilou vodíkových autobusů na Slovensku a v Čechách.
Zatímco na evropských vnitroměstských linkách autobusy s vodíkovým pohonem již jezdí, řešení pro dálkové autobusy stále chybí. Důvodem je celková náročnost provozu dálkových autobusů, a to jak z hlediska spotřeby paliva, tak logistiky nabíjecích stanic. Zásadní inovaci však připravuje přepravce FlixBus, který chce roku 2024 uvést na trh první dálkový autobus na vodík. Dle nejpravděpodobnějšího scénáře se tedy bude budování infrastruktury vodíkových čerpacích stanic v Evropě zaměřovat na nákladní a hromadnou přepravu. Nejdřív vzniknou čerpací stanice pro autobusy veřejné městské dopravy, následně začnou vznikat čerpací stanice kopírující pravidelné trasy dálkové dopravy.

Zdroj: Společně udržitelně



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje