Drobečková navigace:

Czechbus


 
 

Solaris představil v Ústí nad Labem vodíkový autobus


 

Vodíkové autobusy mají nahradit stávající s pohonem na naftu a CNG. „Jako pohon pro naše vozidla bude sloužit vodík, který vzniká při výrobě v místní Spolchemii jako vedlejší produkt. Vodíkové autobusy budou šetrné k životnímu prostředí a obyvatelům našeho města,“ dodal Martin Prachař, předseda představenstva DPMÚL.

Ústí nad Labem bude prvním městem s vodíkovými autobusy. Podobnou ambici měla Ostrava, ta ale soutěž zrušila poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže upozornil na diskriminační podmínky v zadávací dokumentaci.

Vodík bude pocházet ze Spolchemie. „Dlouhodobě pro něj hledáme i další způsoby využití – taková, která co nejvíce přispějí k dekarbonizaci nejen v dopravě, ale i v jiných oblastech lidských činností. Společný projekt vodíkových autobusů pro Ústí do naší koncepce velice dobře zapadá,“ doplnil generální ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna.

Město chce na nákup autobusů získat dotaci z Fondu spravedlivé transformace. Po jejím vyhlášení a schválení žádosti o dotaci dojde k dílčí objednávce vozidel.

Zdroj: ZDOPRAVY.CZ



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje