Drobečková navigace:

Czechbus


 
 

Iveco Bus začne ve Vysokém Mýtě vyrábět elektrobusy


 

Iveco Bus dosud vyrábí hybridní či čistě elektrické autobusy ve svých francouzských závodech.

Z továrny společnosti Iveco Bus ve Vysokém Mýtě by měl letos na podzim vyjet první elektrobus (čistě elektrické vozidlo). Informuje o tom zpravodaj Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Český autoprůmysl.

Na rozdíl od těch, která se ve skupině již vyrábějí a jsou určena pro městskou dopravu, bude nové elektrické vozidlo z české továrny určeno pro příměstskou dopravu. Vozidlo Crossway Low Entry Electric bude používat lithium-iontové baterie navržené americkou firmou Microvast. Baterie bude vyrábět sesterská italská společnost FTP Industrial.

Vývoji elektrických autobusů se věnovali v uplynulých měsících ve výzkumném a vývojovém centru ve Vysokém Mýtě. Iveco Bus má s elektromobilitou zkušenosti. Hybridní vozy pro městský provoz uvedlo na trh v roce 2010, čistě bateriové vozy se prodávají od roku 2017. Obojí se vyrábí ve francouzských závodech Iveca. Vozidlo pro příměstské linky, které se bude vyrábět ve Vysokém Mýtě, musí mít baterii s větší kapacitou.

„Pro rozvoj elektromobility je nutným předpokladem infrastruktura s dostatečnou kapacitou pro nabíjení vozů v dopravních depech,“ řekl časopisu Český autoprůmysl generální ředitel Iveco Czech Republic David Kříž.

Ve Vysokém Mýtě se dnes vyrábějí autobusy Iveco Crossway, a to dieselové, na CNG či biometan. Každý den se zde vyrobí 21 autobusů Iveco Crossway. Loni vyrobili ve Vysokém Mýtě 4 365 autobusů.

Zdroj: zdopravy.cz



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje